logologo2

DEBIAN.LINUX.PL
Polskie Forum Użytkowników Debiana

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: ruun
|26 Maj 2008|, 2008 11:40
conky - instalacja, konfiguracja, i2c, hddtemp itd.
Autor Wiadomość
Kaka' 

Wersja: Sid AMD64
Wysłany: |14 Lut 2007|, 2007 12:18   conky - instalacja, konfiguracja, i2c, hddtemp itd.

Wpisując w Google conky można się dowiedzieć wielu ciekawych informacji, jednak problem w tym, że te informacje są na różnych stronach i trzeba dość dużo czasu aby coś znaleźć. Dlatego właśnie piszę to HowTo.

W razie uwag/propozycji i takich tam proszę o kontakt na PW/gg/jabbera.

:arrow: O conky słów kilka
:arrow: Instalacja conky
:arrow: Konfiguracja conky
:arrow: Omówienie pliku konfiguracyjnego conky
:arrow: conky i i2c
:arrow: conky jako monitor aktualizacji
:arrow: Gmail i conky - czyli informacje o nowej poczcie
:arrow: Conky i hddtemp
Ostatnio zmieniony przez velmafia |6 Maj 2007|, 2007 13:57, w całości zmieniany 11 razy  

Kaka' 

Wysłany: |14 Lut 2007|, 2007 12:18   

O conky słów kilka

Cóż to jest conky? Conky jest to monitor systemu, który wyświetla informacje o systemie na pulpicie. Zaraz, zaraz! Przecież ja już mam karambę lub superkarambę. Tak, są do tego programy inne niż conky jednak omawiany tu przeze mnie program jest moim zdaniem najlepszy z jednej ważnej przyczyny: nie pożera tyle pamięci i CPU co karamba czy inne programy tego typu. Mając conky nie poczujesz w ogóle, że jest uruchomione. Ile razy karamba zżerała Ci 10-20% CPU (jak nie więcej) czy mnóstwo RAM'u? Na pewno wiele razy. No tak, ale co z tego, że tyle tego zżera, przecież mam szybki komputer. Ja też mam szybki komputer, też na początku tak to sobie tłumaczyłem, jednak zmieniłem poglądy. Zacząłem doceniać mój procesor i pamięć, oraz tą niewiarygodną prostotę conky. Wywaliłem karambę. Tak, nie żałuję tego. Nie dość, że conky nie zżera tyle zasobów, nie dość, że jest łatwiejsze w konfiguracji to jego wygląd jest naprawdę świetny. Dlatego zachęcam Cię, drogi czytelniku, abyś chociaż spróbował conky - na pewno nie pożałujesz.

Oto jak wygląda conky na moim pulpicie:

Ostatnio zmieniony przez Kaka' |20 Kwi 2007|, 2007 16:30, w całości zmieniany 4 razy  

Kaka' 

Wysłany: |14 Lut 2007|, 2007 12:19   

Instalacja

Debian

Conky nie ma w Sarge, ale jest już w Etch'u więc wystarczy, że w konsoli wydasz:

Kod:
aptitude update

a następnie:

Kod:
aptitude install conky

Ubuntu

Kod:
sudo apt-get install conky
Ostatnio zmieniony przez Kaka' |14 Lut 2007|, 2007 15:28, w całości zmieniany 3 razy  

Kaka' 

Wysłany: |14 Lut 2007|, 2007 12:19   

Konfiguracja conky

Plikiem konfiguracyjnym conky jest ~/.conkyrc. Właśnie tam umieszcza się całą konfigurację tegoż wspaniałego monitora systemu. Otwórz teraz konsolę i wpisz:

Kod:
touch ~/.conkyrc

Teraz wstaw tam poniższy tekst:

Kod:
background yes

#prawy dolny rog
gap_x 1050
gap_y 50

maximum_width 200

# X font when Xft is disabled, you can pick one with program xfontsel
#font -*-*-*-r-normal--14-*-*-*-c-*-iso8859-2
font -xos4-terminus-*-r-normal-*-12-100-*-*-c-*-iso10646-1

# Use Xft?
use_xft yes

#xftfont Bitstream Vera Sans Mono:size=8
xftfont Terminus:encoding=utf-8:size=9
xftalpha 0.9

update_interval 1.0

total_run_times 0

own_window no

#own_window_type desktop
#own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager
own_window_transparent yes

# If own_window_transparent is set to no, you can set the background colour here
own_window_colour hotpink

# Use double buffering (reduces flicker, may not work for everyone)
double_buffer yes
draw_shades yes
draw_outline no
draw_borders no
stippled_borders 8
border_margin 4
border_width 1

default_color white
default_shade_color black
default_outline_color white

alignment top_left
no_buffers yes
uppercase no

cpu_avg_samples 2
net_avg_samples 2

override_utf8_locale no

use_spacer yes

TEXT
${color #ddaa00}${font Terminus:encoding=iso8859-2:size=15}${time %A}${color}
${font :encoding=iso8859-2:size=9}$alignc${color #ddaa00}${time %e %B %G}

${color slate grey}Kernel:
$alignc${color }$kernel
${color slate grey}UpTime:
$alignc${color }$uptime
${color slate grey}Load:
$alignc${color }$loadavg

${color }${color slate grey}CPU:    $color%${color #ddaa00}$cpu$alignr$color$running_processes/ $processes
${color slate grey}${cpugraph 25,200 000000 ffffff}
${font :size=8}${color #ddaa00}${top name 1}$alignr${top cpu 1}
${color lightgrey}${top name 2}$alignr${top cpu 2}
${color lightgrey}${top name 3}$alignr${top cpu 3}
${color lightgrey}${top name 4}$alignr${top cpu 4}
${font :size=9}
${color slate grey}RAM:   $color%$memperc ${alignr}$mem
${membar 5,200}
${color slate grey}SWAP: $color%$swapperc ${alignr}$swap
${swapbar 5,200}
${font :size=8}${color #ddaa00}${top_mem name 1}$alignr${top_mem mem 1}
${color lightgrey}${top_mem name 2}$alignr${top_mem mem 2}
${color lightgrey}${top_mem name 3}$alignr${top_mem mem 3}
${color lightgrey}${top_mem name 4}$alignr${top_mem mem 4}
${color slate grey}TWARDZIEL: $color$alignr$diskio
${color slate grey}${diskiograph 25,200 000000 ff0000}
${color slate grey} /:${alignr}${color }${fs_free /}
${fs_bar 5,200 /}

${color slate grey}INTERNET:
${color}DL:${color #ddaa00}${downspeed eth0}${color}UP:${color #ddaa00}${upspeed eth0}${color}${alignr}KiB/s
${offset 10}${color}Total: ${color white}${totaldown eth0}
${offset 10}${color}Total: ${color white}${totalup eth0}
${color slate grey}${downspeedgraph eth0 25,200 000000 00ff00}
${color slate grey}${upspeedgraph eth0 25,200 000000 0000ff}

${color #0077ff}@Connections@
$color Outbound: ${tcp_portmon 32768 61000 count}
$color Inbound: ${tcp_portmon 1 32767 count} 
${color #0077ff}Outbound Connection ${alignr} Port$color
 ${tcp_portmon 32768 61000 rip 0} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 0}
 ${tcp_portmon 32768 61000 rip 1} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 1}
 ${tcp_portmon 32768 61000 rip 2} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 2}
 ${tcp_portmon 32768 61000 rip 3} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 3}
 ${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 4}
 ${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 5}
 ${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 6}
 ${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 7}
 ${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 8}
 ${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 9}
 ${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 10}

po czym zapisz plik. Teraz w konsoli wpisz conky. W tym momencie na pulpicie powinien się pojawić monitor systemu. Jeżeli tak się nie stało to zobacz co pojawiło się w konsoli, a następnie spróbuj dojść do tego gdzie jest błąd.

Jeżeli denerwuje Cię, że conky ciąglę mruga (skacze) to jako root otwórz /etc/X11/xorg.conf i do Section "Module" dodaj linijkę:

Kod:
Load    "dbe"

Uwaga! Po Load ma być tabulator (TAB), a nie spacja! Teraz zapisz plik, wyloguj się ze swojego środowiska graficznego, zrestartuj x'y (Ctrl + Alt + BackSpace), ponownie się zaloguj i uruchom conky. Teraz conky już nie powinno skakać. Jeżeli dalej skacze to upewnij się czy wszystko dobrze robiłeś, oraz czy w configu conky masz tą linię:

Kod:
double_buffer yes

Mimo, że problem ze skakaniem został rozwiązany to kolejnym problemem jest to, że w KDE i GNOME nie ma ikon na pulpicie. Na pewno sobie pomyślałeś Co za głupie conky! - ja też za pierwszym razem tak myślałem. Jednak zastanowiłem się nad jedną rzeczą: Czy potrzebne są mi ikony na pulpicie?. Po krótkich rozmyśleniach doszedłem do wniosku, że Nie. Tak, nie mam na pulpicie teraz żadnych ikon. Zapewne Ty sobie nie wyobrażasz pracy bez ikon na pulpicie, ale naprawdę zastanów się, czy są one konieczne. Czy nie lepiej wcisnąć na przykład lewy przycisk myszy na pulpicie i tam wybierasz co chcesz uruchomić? Tak, IMHO jest to lepsze rozwiązanie. Jednak jeżeli naprawdę musisz mieć te ikony, rodem z Windowsa, to w przypadku KDE do autostartu (~/.kde/Autostart) dodaj poniższy polecenie (ppm --> Utwórz Nowe --> Skrót do programu --> Program --> Polecenie):

Kod:
feh --bg-scale `dcop kdesktop KBackgroundIface currentWallpaper 1`

Należy podkreślić, że musisz mieć zainstalowany pakiet feh:

Kod:
aptitude install feh

w GNOME to nie wiem jak dokładnie to zrobić (nie używam GNOME), ale też spróbuj użyć programu feh. Pod Xfce4 tego znikania ikon nie zaobserwowałem, jednak jeżeli takie zjawisko będzie miało miejsce to upewnij się, że w ~/.conkyrc masz poniższe ustawienia:

Kod:
own_window yes
own_window_type override

W innych środowiskach graficznych i WM'ach tego zjawiska nie zaobserwowałem.

Dodam jeszcze, że tekst, który wstawiłeś do ~/.conkyrc jest to moja konfiguracja. Możesz zrobić swoją własną lub użyć jeszcze innych. Więcej konfiguracji znajdziesz na Google i http://conky.sourceforge.net/
Ostatnio zmieniony przez Kaka' |9 Kwi 2007|, 2007 14:50, w całości zmieniany 6 razy  

Kaka' 

Wysłany: |14 Lut 2007|, 2007 12:20   

Omówienie pliku konfiguracyjnego conky

Wcześniej zamieściłem mój plik konfiguracyjny conky. Czas go omówić. Nie będę omawiał wszystkiego, ale te najważniejsze rzeczy.

a)

Cytat:
#prawy dolny rog
gap_x 1050
gap_y 100

Dwie ostatnie linijki (tak dwie! linijka rozpoczynająca się znakiem # oznacza komentarz) informują conky na jakiej części pulpitu ma się znaleźć. Z matematyki wiesz co to jest oś x i y więc problemów z umiejscowieniem conky na pulpicie nie będzie :)

b)

Cytat:
maximum_width 200

Informuje jaki szeroki ma być monitor systemu.

c)

Cytat:
update_interval 1.0

Wartość podana tutaj informuje conky co ile sekund ma być odświeżany monitor systemu. Polecam wartość 1.0 lub 0.5

d)

Cytat:
own_window no

Czy conky ma się uruchamiać w osobnym oknie. W celu dokładnego zrozumienia tejże opcji polecam zamiast no wpisać yes i przekonać się co się stanie :)

e)

Cytat:
default_color white

Są to trzy linijki mówiące o standardowych kolorach. Zamiast na przykład black można wpisać red - polecam i z tymi linijkami po eksperymentować.

f)

Cytat:
override_utf8_locale no

W przypadku jeśli kodowanie systemu masz ustawione na UTF-8 zmień no na yes.

g)

Cytat:
TEXT

Wszystko znajdujące się poniżej tego słowa, będzie wyświetlane na monitorze systemu.

h)

Cytat:
$alignc${color }$kernel

Każda linijka musi się zaczynać od znaku $. Następnie widzimy {color slate grey} - informuje to conky jakiego koloru tekst ma być wyświetlony w napisach, które występują po {color slate grey}. Po tym widzimy napis Kernel: i to on zostanie właśnie wyświetlony w kolorze jaki został wcześniej zdefiniowany w nawiasie klamrowym. Po tym znowu widać nową linijkę, a dokładniej: $alignc. Oznacza to, że tekst umieszczony za tą linijką będzie wyśrodkowany. Po tym znowu widać: ${color } ale tym razem nie ma już zdefiniowane koloru. To jaki kolor będzie tekst? A zajrzyj do punktu e) ;). Następnie widać bardzo ważną rzecz, a mianowicie $kernel. Dzięki temu w naszym monitorze systemu zostanie wyświetlony aktualny kernel, na którym pracujemy.

i)

Cytat:
${font :size=8}

Zmienia rozmiar czcionki na podany.

j)

Cytat:
${alignr}

Oznacza, że tekst umieszczony za tym będzie wyrównany do prawej strony.

k)

Cytat:

Ta pierwsza linijka to wiadomo, ale drug to już nowość... Pierwsze wyrazy (${color slate grey}) w drugiej linijce nie są nowością, ale to ostatnie (${diskiograph 25,200 000000 ff0000}) już tak. Za co to odpowiada? Otóż, jeżeli używasz mojego ~/.conkyrc, zauważyłeś, że w conky są jakby takie prostokąty gdzie wyświetlane jest obciążenie procesora itp. Właśnie ta linijka odpowiada za ten prostokąt. Chciałbym w tym momencie podkreślić, że takie "prostokąty" i inne graficzne bajery (nie mówię tu o wyświetlanych tekstach), w przypadku słabego komputera, mogą obciążać CPU. W takim wypadku zalecane jest usunąć takie "prostokąty" i zadowolić się samym tekstem ;) Proponuję pobawić się z ${diskiograph 25,200 000000 ff0000}, a dokładniej liczbami, które tam występują - dzięki temu lepiej zrozumiesz filozofię tego...

To tyle, jeżeli chodzi o to, co chciałem omówić. Wiem, że jest tego trochę mało, ale conky ma mnóstwo opcji i potężne możliwości i nie jest się w stanie wszystkiego opisać. W miarę czasu postaram się zawsze dodać krótki opis jakiejś ciekawej funkcji. Polecam przyjrzeć się dokładnie ~/.conkyrc. Znajdź te 30 minut, przeanalizuj ten plik, pozmieniaj niektóre rzeczy - dzięki temu szybciej zrozumiesz filozofię ~/.conkyrc ;)

Więcej informacji o conky znajdziesz na stronie domowej projektu: http://conky.sourceforge.net/ oraz na niezastąpionym Google.
Ostatnio zmieniony przez Kaka' |18 Lut 2007|, 2007 22:33, w całości zmieniany 7 razy  

Kaka' 

Wysłany: |14 Lut 2007|, 2007 12:20   

Conky i i2c

Czy nie chciałbyś żeby conky pokazywało temperaturę procesora itp.? Kto by nie chciał ;) Aby to uczynić, to pierwsza rzecz jaką musisz zrobić to zainstalować odpowiednie pakiety:

Kod:
aptitude update

i

Kod:
aptitude install lm-sensors lm-sensors-source

Po tym jako root wydaj w konsoli polecenie:

Kod:
sensors-detect

Na pojawiające się pytania możesz odpowiadać standardowo, czyli Enterem. W czasie tej konfiguracji zostaniemy poinformowani, że trzeba umieścić odpowiednie wpisy w odpowiednich plikach. Zrób wszystko tak, jak jest tam napisane ;) Uruchom ponownie komputer teraz. Następnie w konsoli jako zwykły użytkownik wpisz:

Kod:
sensors

Oh, czary ;) Teraz dodamy pokazywanie temperaturki do conky...

Otwieramy w dowolnym edytorze plik ~/.conkyrc i dopisujemy do niego odpowiednią linijkę (uwaga! linijka, którą podaję jest przystosowana do mojego ~/.conkyrc)

Cytat:
${color }CPU:$color ${i2c temp 2}C ${color }MB:$color ${i2c temp 1}C

Dodaj tą linijkę w najbardziej odpowiadające Ci miejsce, następnie zapisz plik i ponownie uruchom conky.

O nie! Wywala mi błąd! Cóż tak się zdarza. Zmień ${i2c temp 2} na ${i2c 1-0290 temp 2}, gdzie wpis 1-0290 oznacza katalog w którym jest temp2_input (katalog ten to na przykład: /sys/bus/i2c/devices/9191-0290).

Jeżeli jednak dalej wywala Ci błąd, że masz usunąć tą linijkę z pliku konfiguracyjnego, to oznacza to, że czas na własnoręczną kompilację conky. Nie bój się, pomogę ;)

Więc tak, najpierw stwórz sobie dowolny katalog, na przykład:

Kod:
mkdir conky

Teraz przejdź do tego katalogu:

Kod:
cd conky

Po tym ściągamy źródła conky (jako root):

Kod:
apt-get source conky

Następnie:

Kod:
apt-get build-dep conky

Jeżeli pokaże Ci się, że należy zainstalować dodatkowe pakiety, uczyń to. Teraz przechodzimy do odpowiedniego katalogu:

Kod:
cd conky-wersja

Teraz najważniejsza część. Należy zmienić jeden z plików. Wejdź do katalogu src i w dowolnym edytorze otwórz plik linux.c, na przykład:

Kod:
vim linux.c

Odnajdujemy linijkę:

Cytat:
#define I2C_DIR "/sys/bus/i2c/devices/"

i zmieniamy "/sys/bus/i2c/devices/" na odpowiednią ścieżkę do i2c. Jaka jest odpowiednia ścieżka? Dokładnie Ci nie powiem, bo u każdego może być inaczej. W moim przypadku ścieżka do i2c (chyba, już dokładnie nie pamiętam) to jest: /sys/bus/i2c/devices/9191-0290. Jak już zmienimy ten plik na odpowiednią ścieżkę to zapisujemy go i wychodzimy z katalogu src (cd -). Teraz wydajemy (jako root) polecenie:

Kod:
debuild

Spokojnie czekamy aż skończy, po czym wychodzimy z aktualnego katalogu i wchodzimy do katalogu gdzie są źródła, na przykład:

Kod:
cd ~/conky

Teraz już tylko instalujemy conky, czyli:

Kod:
dpkg -i conky-wersja

lub jeśli nie mamy w tym katalogu żadnych innych paczek .deb:

Kod:
dpkg -i *

Teraz ponownie uruchamiamy conky. Jeżeli wszystko dobrze zrobiłeś, to błąd już nie będzie się pokazywał, a conky będzie pięknie wyświetlać temperaturkę procesorka ;) W przypadku kiedy podałeś złą ścieżkę do i2c to nie musisz ponownie ściągać źródeł - wystarczy, że ponownie otworzysz plik linux.c zmienisz co trzeba, a następnie wydasz debulid. Jeżeli wszystko dobrze poszło to możesz usunąć folder conky (ten który stworzyłeś) wraz z jego plikami.

Przedstawię tutaj cały ten proces:

Cytat:
kaka@debian:~$ su
Password:
debian:/home/kaka# cd conky
debian:/home/kaka/conky# apt-get source conky
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Konieczne pobranie 517kB archiwów źródeł.
Pob: 1 ftp://ftp.pl.debian.org sid/main conky 1.4.4-1 (dsc) [624B]
Pob: 2 ftp://ftp.pl.debian.org sid/main conky 1.4.4-1 (tar) [514kB]
Pob: 3 ftp://ftp.pl.debian.org sid/main conky 1.4.4-1 (diff) [2584B]
Pobrano 517kB w 13s (39,8kB/s)
dpkg-source: extracting conky in conky-1.4.4
dpkg-source: unpacking conky_1.4.4.orig.tar.gz
dpkg-source: applying ./conky_1.4.4-1.diff.gz
debian:/home/kaka/conky# apt-get build-dep conky
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
debian:/home/kaka/conky# ls
conky-1.4.4 conky_1.4.4-1.diff.gz conky_1.4.4-1.dsc conky_1.4.4.orig.tar.gz
debian:/home/kaka/conky# cd conky-1.4.4/
debian:/home/kaka/conky/conky-1.4.4# ls
aclocal.m4 autogen.sh config.guess configure COPYING depcomp extras install-sh Makefile.am missing README TODO AUTHORS ChangeLog config.sub configure.ac debian doc INSTALL ltmain.sh Makefile.in NEWS src
debian:/home/kaka/conky/conky-1.4.4# cd src
debian:/home/kaka/conky/conky-1.4.4/src# ls
audacious.c build.h.in conky.c fs.c hash.c libmpdclient.c libtcp-portmon.h Makefile.am mpd.c remotec.h solaris.c x11.c audacious.h common.c conky.h ftp.c hash.h libmpdclient.h linux.c Makefile.in netbsd.c remoted.c top.c xmms2.c bmpx.c config.h.in freebsd.c ftp.h hddtemp.c libtcp-portmon.c mail.c mixer.c remotec.c remoted.h top.h
debian:/home/kaka/conky/conky-1.4.4/src# vim linux.c
... {edycja pliku}
debian:/home/kaka/conky/conky-1.4.4/src# cd -
/home/kaka/conky/conky-1.4.4
debian:/home/kaka/conky/conky-1.4.4# debuild
...
debian:/home/kaka/conky/conky-1.4.4# cd /home/kaka/conky
debian:/home/kaka/conky# ls
conky-1.4.4 conky_1.4.4-1.dsc conky_1.4.4-1_i386.build conky_1.4.4-1_i386.deb conky_1.4.4-1.diff.gz conky_1.4.4-1.dsc.asc conky_1.4.4-1_i386.changes conky_1.4.4.orig.tar.gz
debian:/home/kaka/conky# dpkg -i *
... {instalacja pakietu}
debian:/home/kaka/conky#
Ostatnio zmieniony przez Kaka' |21 Lut 2007|, 2007 21:53, w całości zmieniany 10 razy  

Kaka' 

Wysłany: |14 Lut 2007|, 2007 15:02   

Conky jako monitor aktualizacji Źródło

Po co ciągle wpisywać apt-get update i apt-get dis-upgrade aby zobaczyć jakie pakiety mają zostać zaktualizowane. Niech informuje nas o tym conky! ;)

Jako root tworzymy plik:

Kod:
vim /etc/init.d/UPGRADE.MONITOR

i wpisujemy do niego:

Cytat:
#!/bin/bash
apt-get update
sh -c "apt-get dist-upgrade -s | grep Inst | cut -c 6- > /var/log/upgrades.log"

oraz, dalej jako root, dajemy:

Kod:
chmod +x /etc/init.d/UPGRADE.MONITOR

Teraz, dalej jako root, otwieramy plik /etc/crontab:

Kod:
vim /etc/crontab

i dodajemy do niego:

Cytat:
10,20,30,40,50,59 * * * * root /etc/init.d/UPGRADE.MONITOR

Wychodzimy z edytora i dajemy, jako root:

Kod:
/etc/init.d/cron reload

Teraz do ~/.conkyrc w najbardziej odpowiadające nam miejsce wpisujemy:

Cytat:
Pakiety do aktualizacji:
${execi 20 cat /var/log/upgrades.log}

Kaka' 

Wysłany: |9 Kwi 2007|, 2007 14:46   

Gmail i conky - czyli informacje o nowej poczcie

Conky może informować nas, czy dotarła jakaś nowa wiadomość na nasze konto na gmailu. Jest to bardzo
przydatna rzecz.

Najpierw tworzymy sobie prosty skrypcik w katalogu domowym o nazwie check_gmail.sh

Kod:
#!/bin/bash

gmail_login="xxx" #login do skrzyki
gmail_password="yyy" #hasło do konta

dane="$(wget --secure-protocol=TLSv1 --timeout=3 -t 1 -q -O - \
https://${gmail_login}:${gmail_password}@mail.google.com/mail/feed/atom \
--no-check-certificate | grep 'fullcount' \
| sed -e 's/.*<fullcount>//;s/<\/fullcount>.*//' 2>/dev/null)"

if [ -z "$dane" ]; then
echo "Connection Error !"
else
echo "GMail: $dane list(ów)"
fi

W miejscu xxx, yyy podaj swój login i hasło do skrzynki.

Teraz dajemy prawa do wykonania skryptowi, czyli:

Kod:
chmod +x ~/check_gmail.sh

Natomiast do conky, w najbardziej odpowiadające nam miejsce dopisujemy np.:

Kod:
${execi 60 ~/check_gmail.sh}

Poczta będzie sprawdzana co minutę. Czas oczekiwania na połączenie z pocztą ustawiony na 2 sek. żeby w przypadku jakichś problemów z gmailem nie blokować Conky na amen :)

--
Autor: Hagal

Kaka' 

Wysłany: |20 Kwi 2007|, 2007 16:26   

Conky i hddtemp

Temperatura twardziela w conky? Tak, to też możliwe ;-)

Najpierw instalujemy potrzebny pakiet:

Kod:
aptitude update && aptitude install hddtemp

Na wszystkie pytania odpowiadamy twierdząco (ENTER).

Teraz dla przykładu, jako zwykły użytkownik, wpisujemy:

Kod:
nc localhost 7634

Powinno pojawić się coś w tym stylu (zależnie jaki dysk posiadamy):

Kod:
|/dev/sda|WDC WD1600JS-22NCB1|36|C|

Jak widać jest to trochę nieczytelne, więc dla odmiany wpisujemy:

Kod:
nc localhost 7634 | cut -d'|' -f4

Teraz wynikiem jest sama liczba, która zarazem jest temperaturą danego dysku.

Aby dodać wyświetlanie temperatury do conky stworzymy mały skrypt.

Jako zwykły użytkownik wpisz:

Kod:
touch ~/.conky_script_hddtemp && chmod +x ~/.conky_script_hddtemp

Teraz otwórz ten skrypt dowolnym edytorem, na przykład:

Kod:
vim ~/.conky_script_hddtemp

Wpisz do niego:

Kod:
#!/bin/bash
echo "$(nc localhost 7634 | cut -d'|' -f4)"

Zapisz i wyjdź z pliku. Teraz mała próba:

Kod:
sh ~/.conky_script_hddtemp

Powinniśmy jako wynik otrzymać temperaturę dysku.

Skoro wszystko działa jak należy, dodaj do ~/.conkyrc w najbardziej odpowiadające Ci miejsce:

Kod:
$color${execi 1 /home/TY/.conky_script_hddtemp} ${color #ddaa00} °C

Jeżeli korzystasz z mojego configu to możesz zamiast tej linii:

Kod:

wstawić taką linię:

Kod:
${color slate grey}TWARDZIEL: $color${execi 1 /home/TY/.conky_script_hddtemp} ${color #ddaa00} °C $color$alignr$diskio

--
Podziękowania dla użytkownika Hagal

jang 

Wersja: Etch
Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 02:46   

http://conky.sourceforge.net/variables.html

Kod:
hddtemp    dev, (host,(port))    Displays temperature of a selected hard disk drive
                                                   as reported by the hddtemp daemon
                                                   running on host:port. Default host is
                                                   127.0.0.1, default port is 7634.

Coś mi się wydaje że wcale nie trzeba mieć do tego żadnego dodatkowego skryptu, no chyba że się mylę ?

Pozdrowienia

Kaka' 

Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 07:01   

jang, być może nie trzeba. Ale akurat miałem ochotę na skrypt :D W ogóle nie wiedziałem, że conky to umożliwia. Przetestuję to. Dzięki wielkie.

Pozdrawiam.

mesiu84 
mesiu84

Wersja: Testing
Wysłany: |23 Kwi 2007|, 2007 19:25   

A wie ktoś jak ustawić polską czcionkę w tym conky?
Bo jakoś próbuję i mi nie wychodzi.
Zamieszczam mój plik konf:
Kod:
background yes

#prawy dolny rog
gap_x 1050
gap_y 0

maximum_width 200

font                    -*-fixed-medium-r-*-*-18-120-*-*-*-*-iso10646-1
#font -misc-fixed-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-iso8859-2
# X font when Xft is disabled, you can pick one with program xfontsel
#font -*-*-*-r-normal--14-*-*-*-c-*-iso8859-2
#font -xos4-terminus-*-r-normal-*-14-100-*-*-c-*-iso10646-1
#font -xos4-terminus-*-r-normal-*-15-100-*-*-c-*-iso8859-2
#font -xos4-schoolbook-*-r-normal-*-12-100-*-*-c-*-iso8859-2
#font -schoolbook-medium-r-normal-*-*-90-*-*-p-*-iso8859-2

# Use Xft?
use_xft yes

#xftfont Bitstream Vera Sans Mono:size=8
#xftfont Terminus:encoding=iso8859-2:size=9
xftfont Terminus:size=9
xftalpha 0.9

update_interval 1.0

total_run_times 0

own_window yes

#own_window_type desktop
own_window_type override
#own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager
own_window_transparent yes

# If own_window_transparent is set to no, you can set the background colour here
own_window_colour hotpink

# Use double buffering (reduces flicker, may not work for everyone)
double_buffer yes
draw_shades yes
draw_outline no
draw_borders no
stippled_borders 8
border_margin 4
border_width 1

default_color white

alignment top_left
no_buffers yes
uppercase no

cpu_avg_samples 2
net_avg_samples 2

override_utf8_locale yes

use_spacer yes

TEXT
${color #ddaa00}${font Terminus:encoding=iso8859-2:size=15}${time %A}${color}
${font :encoding=iso8859-2:size=9}$alignc${color #ddaa00}${time %e %B %G}

$alignc${color }$kernel
${color slate grey}UpTime:
$alignc${color }$uptime
${color slate grey}Load:
$alignc${color }$loadavg

${color }${color slate grey}CPU:    $color%${color #ddaa00}$cpu$alignr$color$running_processes/ $processes
${color }MB:$color ${i2c 9191-0290 temp 2} °C ${color }CPU:$color ${i2c 9191-0290 temp 1} °C
${color }FAN:$color ${i2c 9191-0290 fan 1} RPM
${color slate grey}${cpugraph 25,200 000000 ffffff}
${font :size=8}${color #ddaa00}${top name 1}$alignr${top cpu 1}
${color lightgrey}${top name 2}$alignr${top cpu 2}
${color lightgrey}${top name 3}$alignr${top cpu 3}
${color lightgrey}${top name 4}$alignr${top cpu 4}
${color slate grey}RAM:   $color%$memperc ${alignr}$mem
${membar 5,200}
${color slate grey}SWAP: $color%$swapperc ${alignr}$swap
${swapbar 5,200}
${font :size=8}${color #ddaa00}${top_mem name 1}$alignr${top_mem mem 1}
${color lightgrey}${top_mem name 2}$alignr${top_mem mem 2}
${color lightgrey}${top_mem name 3}$alignr${top_mem mem 3}
${color lightgrey}${top_mem name 4}$alignr${top_mem mem 4}
${color slate grey}HDD Temp: $color${execi 1 /home/mesiu/.conky_script_sdatemp}
${color #ddaa00} °C $color${execi 1 /home/mesiu/.conky_script_sdbtemp}
${color #ddaa00} °C
${color slate grey}HDD:$color$alignr$diskio
${color slate grey} /:${alignr}${color }${fs_free /}
${color slate grey} /home:${alignr}${color }${fs_free /home}
${color slate grey} /home/mesiu/DC:${alignr}${color }${fs_free /home/mesiu/DC}
${color slate grey} /mnt/win_c:${alignr}${color }${fs_free /mnt/win_c}
${color slate grey} /mnt_win_d:${alignr}${color }${fs_free /mnt/win_d}
${color slate grey} /mnt_win_e:${alignr}${color }${fs_free /mnt/win_e}
${color slate grey} /mnt_win_g:${alignr}${color }${fs_free /mnt/win_g}
${color slate grey} /mnt_win_h:${alignr}${color }${fs_free /mnt/win_h}

${color slate grey}INTERNET:
${color}DL:${color #ddaa00}${downspeed eth0}${color}UP:${color #ddaa00}${upspeed eth0}${color}${alignr}KiB/s
${offset 10}${color}Total: ${color white}${totaldown eth0}
${offset 10}${color}Total: ${color white}${totalup eth0}
${color slate grey}${downspeedgraph eth0 25,200 000000 00ff00}
${color slate grey}${upspeedgraph eth0 25,200 000000 0000ff}

${color #0077ff}@Connections@
$color Outbound: ${tcp_portmon 32768 61000 count}
$color Inbound: ${tcp_portmon 1 32767 count}
${color #0077ff}Outbound Connection ${alignr} Port$color
${tcp_portmon 32768 61000 rip 0} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 0}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 1} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 1}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 2} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 2}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 3} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 3}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 4}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 5}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 6}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 7}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 8}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 9}
${tcp_portmon 32768 61000 rip 4} ${alignr} ${tcp_portmon 32768 61000 rservice 10}
Ostatnio zmieniony przez fnmirk |21 Lis 2008|, 2008 22:35, w całości zmieniany 2 razy  

Kaka' 

Wysłany: |23 Kwi 2007|, 2007 19:27   

Jakie masz kodowanie systemu?

mesiu84 
mesiu84

Wersja: Testing
Wysłany: |23 Kwi 2007|, 2007 20:44   

jeśli chodzi o konsole to iso8859-2

Kaka' 

Wysłany: |23 Kwi 2007|, 2007 20:45   

Z tego co mi wiadomo conky nie wspiera ISO-8859-2 ale tylko UTF. Ale po więcej odsyłam do Google.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi