Po ściągnięciu pakietu .deb, przechodzimy do folderu, w którym paczka się znajduje, a następnie, jako root, wydajemy takie polecenie:
Kod:
dpkg -i --force-architecture opera_9.*
Teraz wpisujemy jako zwykły użytkownik:
Kod:
opera
Powinniśmy otrzymać taką o to informację:
Cytat:
ERROR: ld.so: object 'libjvm.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored.
ERROR: ld.so: object 'libawt.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored.
/usr/lib/opera/9.10-20061214.6/opera: error while loading shared libraries: libqt-mt.so.3: cannot open shared object file: No such file or directory
Jeżeli tak właśnie jest, to dobrze. Jedziemy dalej.
Musimy ściągnąć bibliotekę QT (32-bitową). Wchodzimy tutaj: http://www.us.debian.org/distrib/packages i w szukajce wpisujemy: libqt3-mt Teraz ściągamy ten pakiet, ale dla i386!
Teraz najważniejsza część. Przechodzimy do katalogu gdzie jest pobrana biblioteka i jako root wpisujemy:
Kod:
dpkg -i --force-architecture libqt3-mt*
Broń Boże nie rób teraz restartu komputera! Bo najprawdopodobniej padnie Ci całe KDE. Dlaczego? Wpisz teraz:
Kod:
aptitude update
Powinno się pokazać, że masz niespełnione zależności (jak się nic nie pokaże to daj `aptitude upgrade` - jak dalej nic nie będzie to będzie to oznaczać, że najprawdopodobniej nie używałeś wcześniej biblioteki QT).
Dobra, teraz po zainstalowaniu tego pakietu skopiujemy pewne pliki. W tym celu, jako root, wydaj:
Kod:
cp /usr/lib/libqt* /usr/lib32/
Teraz jako zwykły użytkownik wpisz:
Kod:
opera
Opera powinna się uruchomić. Jeżeli tak się nie stało, to oznacza to, że coś pewnie źle zrobiłeś (ale tylko Ty wiesz co robiłeś źle ;).
Teraz znowu udajemy się na: http://www.us.debian.org/distrib/packages i szukamy pakietu: libqt3-mt Tym razem ściągamy ten pakiet, ale NIE dla i386, ale dla swojej architektury, np. amd64. Po tym instalujemy ten pakiet poleceniem:
Kod:
dpkg -i libqt3-mt*
I problem z zależnościami rozwiązany ;) a opera dalej działa. Teraz możemy zrobić reboot systemu.
no niestety flash w operce sie nie zainstalowal....:/ opera sie uruchamia zrobilem wszystko krok po kroku (+ restart kompa) w pluginach znalazl sie pliczek z cp ale niestety flasha jak nie ma tak nie ma...:/
Powiem szczerze: dziwna sprawa. Jesteś drugą osobą, która do mnie pisze z tym problemem. Robisz wszystko tak jak napisałem, ale dalej brak flasha. Trudno mi powiedzieć czego to wina, aczkolwiek, dodam, że Opere mam w wersji 9.10
fajnie problem w tym ze ja beginner i nie za bardzo wiem jak zdeinstalowac poprzednia bo bylo troche mieszania z qt3. nie chce popieprzyc etcha bo swiezo zainstalowany. w dodatku flash to nie wszytko ..potrzebna jeszcze java bo free java jest do d*py. wiec sama opera z flashem i tak mi nie zalatwia sprawy. Trzeba bylo nie wychylac sie zza i386 ;) i teraz mam za swoje...heh. spox jakos sobie poradze...
A pakiet ia32-libs-gtk (dostepny tylko w wersji sid) zainstalowałeś? Komercyjny flashplugin jest zależny od kilku bibliotek w nim zawartych. Co do javay wystarczy zainstalować ia32-sun-java5-bin i zrobić dowiązanie symboliczne w katalogu /usr/lib/opera/plugins:
beryl chyba wiec mam 32 bitowego ale chodzi...
uwazasz ze powinienem dodac jakies wpisy zwiazane z java i flashem . czy wtedy debianik bedzie chodzic tez cool? ;)
pozdr. ;)
Ostatnio zmieniony przez Kaka' |14 Kwi 2007|, 2007 10:58, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: SID AMD64
Wiek: 21 Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 226 Skąd: z repo :P
Wysłany: |15 Kwi 2007|, 2007 15:02
Ja myślę że ten tutorial zadziała też dla 32 bitowej wersji Iceweasela/Firefoxa więc można spróbować.
A mi się szczerze mówiąc bardzo dobrze żyje bez flasha- koniec z reklamami - yeah
Ale tak w ogóle to chyba sobie zainstaluję na zapas 32 bitową przeglądarkę żeby czasem była do oglądania youtubów itd
baton@debian:~$ opera
ERROR: ld.so: object 'libjvm.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored.
ERROR: ld.so: object 'libawt.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored.
Opera odpala, ale nie mam ani javy, ani flasha. Wszystko robiłem wg. instrukcji. Podejrzewam, ze o to tu chodzi, ale nie mam pojęcia co z tym zrobić.
Wysłany: |20 Kwi 2007|, 2007 14:34 Instalacja opery
Wita i mam takie pytanie
przegladajac google i szukajac jak intalowac opere znalazlem ze wystarczy dodac do sources.lst wpis deb http://deb.opera.com/opera/ testing non-free, a nastepnie wydac polecenia apt-get update i apt-get install opera, jednakze kiedy dodaje do sources.lst wyzej wymieniony wpis, wyskakuja bledy po wydaniu polecenia apt-get update, duzo ludzi jednak pisze na necie e ten sposob dziala, moze jakies wskazowki co z takim fantem zrobic od was dostane?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum