-
Konfiguracja Mutt/MuttNG
Jak zapewne już zauważyłeś Mutt czy MuttNG wyglądają dość skromnie i niezbyt ładnie
Oczywiście musimy to zmienić! 
Najważniejszym plikiem Mutt'a jest plik muttrc który mieści się w /home/xxx/.mutt/ Natomiast plikiem konfiguracyjnym MuttNG jest muttngrc który znajduje się w /home/xxx/.muttng/
Czas na wstępną konfigurację. Jak taka konfiguracja wygląda? W pliku konfiguracyjnym umieszcza się odpowiednie wpisy dotyczące skrzynek, kolorów itp. Osobiście używam plików ze strony POX'a ( http://www.ozarowski.pl/komp/muttng.php ). Pewnie zauważyłeś, że jest tam więcej niż jeden plik. Otóż autor strony podzielił sobie plik muttngrc na kilka części po to żeby było po prostu przejrzyście. Ja akurat wszystko trzymam w jednym pliku co i Tobie polecam zrobić.
Ja oczywiście pozmieniałem te pliki. Zamieszczę tutaj mój plik wraz z komentarzami. Mam nadzieję, że plik jest czytelny. Uwaga! musisz go przeczytać! Nie całego ale niektóre rzeczy które tam są. Nie musisz czytać: Kolory, Formaty, Klawiszologia. Resztę koniecznie przeczytaj!
Należy jeszcze podkreślić, że pliki na stronie POX'a oraz mój plik jest dla MuttNG więc pod Mutt'em może źle działać.
Uprawnienia